Nu är växterna inne i värmen och det var i sista minuten, det har varit några minusgrader och på nollan hela helgen. Men det är väl inget annat än väntat, vintern är snart här.Vi har städat i växthuset för att få plats med isolertältet och lite annat som skall in dit.
Det är så mysigt att gå in där på vintern och njuta av grönskan, titta till växterna så att de mår bra.
Brukar vara där inne när jag gör mosshjärtan och lite annat pyssel, det känns så skönt att stå där i ljuset av lamporna i taket och stearinljus.
Det är inte mycket plats på golvet, men det räcker för att man skall kunna gå in dit och kolla till växterna. Har faktiskt fått oliver i år på nästan alla mina olivträd, jag har inte testat och smakat på dem än.
Till och med detta lilla träd har jag fått oliver på, det är inte många men det är kul att se att det kan bli oliver här också. Känns så skönt när det är fixat med växterna, nu skall jag bara njuta av dessa växter inne i växthuset.
Olivträdet klarar lättare och enstaka nattfrost, men skall helst vinterförvaras frostfritt på en ljus och sval plats med en temperatur på mellan 5-12 grader. Ta in det efter första nattfrosten. Under vintern skall olivträdet ha ytterst sparsamt med vatten, men inte torka ut helt. Växter som behåller bladen över vintern måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Det är ljusbristen som ofta ställer till det.
Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt. Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst. Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt. Världens äldsta olivträdär 3000 år gammalt och finns på Kreta.
Önskar Er en skön söndagskväll och en härlig vecka, är ledig i morgon så då får vi se vad som händer.
Många kramar från Birgitta